Airconditioning, niet alleen om mee te koelen

Airco

Iedereen kent de airco van het koelen. De binnen-unit onttrekt warmte aan de lucht en op die manier wordt de ruimte gekoeld. Een goede aanleg zorgt er voor dat de unit jarenlang, zonder grote onderhoudskosten, functioneert. Het wegwerken van de noodzakelijke leidingen door de muur of in een leidingkoker, met een goede afvoer van het condenswater. 

Wanneer de aanleg van de units en leidingen zelf gedaan worden, kan Blue Climate de 'koudemiddel' handelingen uitvoeren (aansluiten leidingen, afpresen en vacumeren).

Airco als verwarming

Niet alleen kan een airco goed koelen. Ook verwarmen is een goed werkende optie van een airco. 
Voordelen:

  • Laag energieverbruik (SCOP)
  • Snel warm
  • Verwarmt alleen die ruimte waar de airco aan staat

Nadelen:

  • Ruimte koelt snel af
  • Lucht kan droog aanvoelen
  • geluid van de ventilator die aan moet staan

Voor het verwarmen van meerdere ruimtes moeten meerdere binnen-units aangesloten worden (Multi-split). Ieder van de binnen-units heeft eigen leidingen naar de buiten-unit lopen. 


Waarom is een Airco energiezuinig?

Airco's (en warmtepompen) onttrekken warmte aan de buitenlucht of,in het geval van koelen, geven warmte af aan de buitenlucht. Om de verschillende merken en types goed te vergelijken is er een energielabel dat de efficiëntie aangeeft in koelen (S)EER en bij verwarmen (S)COP.
SEER staat voor de 'Seasonal' (over het seizoen gemeten) efficiëntie voor het koelen. 

SCOP staat voor de 'Seasonal' (over het seizoen gemeten) efficiëntie  voor het verwarmen. De SCOP is anders voor bepaalde landen en mede afhankelijk van de buitentemperatuur.

Een SCOP waarde van 6 geeft aan dat met 1 kWh aan energie er 6 kWh aan warmte opgewekt wordt. Dat is geen 'tovenarij'. Een airco, evenals een warmtepomp, haalt en groot deel van de warmte uit de lucht. Hoe hoger het SCOP getal, hoe meer energie deze airco uit de lucht kan halen, hoe energiezuiniger de airco zal werken.

1 m³ gas bevat ongeveer 9,8 kW aan energie. Een normale elektrische kachel geeft bij 1 kWh verbruik, minder dan 1 kWh aan warmte. Een airco of warmtepomp geeft, afhankelijk van de buitentemperatuur, bij 1 kW stroomverbruik tot wel 15 kW aan warmte.


Advies op maat? vrijblijvend en kosteloos